Laden. Een ogenblik geduld.
Robert Mulder
Biografie Robert Mulder.
Ik ben geboren in Leeuwarden op 26 maart 1943. Tot 1955 bezocht ik hier de opleidingsschool voor HBS en Gymnasium, de Leeuwarder School Vereniging, bijgenaamd de 'Hof school', vanwege haar ligging aan het Hofplein.
Op mijn 12e jaar verhuisde ik naar Emmeloord in de Noordoostpolder, waar ik –bij afwezigheid van een HBS- de MULO bezocht. Vanaf ongeveer mijn 10e jaar wilde ik al journalist worden. Omdat hiervoor nog geen opleiding bestond kwam ik terecht op de Kweekschool, de Universiteit voor arbeiderskinderen. Tijdens alle opleidingen ben ik voortdurend actief geweest bij schoolkranten.
In Emmeloord kwam ik rond 1960 in aanraking met de anti-oorlogsbeweging. Na het beëindigen van de Kweekschool vertrok ik naar Londen, waar ik in een anarchistische commune woonde en actief was bij het Comité van 100, een anti-oorlogs beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheid, opgericht door de filosoof Bertrand Russell. Vanwege mijn Dienstweigering kwam ik terug naar Nederland, waar ik als onderwijzer werd tewerk gesteld in een Internaat voor Bijzondere Jeugdzorg (Jongens van 12-16 jaar met ernstige gedragsproblemen) in Diever, Drenthe.
Vanuit dit internaat organiseerde ik in 1966 een vierdaagse anti-oorlogsmars van Den Helder naar Amsterdam (ABC Mars). Als voorzitter van de Pacifistisch Socialistische Jongeren was ik met enkele medeleden (Rob Stolk, Hans Metz, Peter Bronkhorst) betrokken bij het ontstaan van Provo.
Ik was redacteur van ANVA, een radicaal pacifistisch tijdschrift dat zich voornamelijk bezig hield met voorlichting over Dienstweigeren.
[Over deze periode is een en ander te lezen in een proefschrift over Provo, "Imaazje !", van Niek Pas.]
In 1967 reisde ik over land via Turkije, Iran en Afghanistan naar India. Dit was mijn eerste grote reis, waar ik over heb geschreven in een pas opgericht jongerenblad van De Nieuwe Linie: 'Pic Up'. Mijn fotografie was nog zonder enige inhoud.
In 1968 werd ik redacteur van een aan de Nieuwe Linie gerelateerd Katholiek tijdschrift: "Wij in huwelijk en gezin".
Omdat ik als journalist niet aan de bak kwam liet ik me overhalen om in 1968 directeur te worden van een nieuw jongerencentrum in Amstelveen, gevestigd in een voormalig politiebureau: 'De Bajes'. Ik kwam in aanraking met het opkomende drugsgebruik, maakte kennis met Underground muziek en organiseerde meditatiecursussen, milieu, politieke en theater activiteiten.
Ondertussen volgde ik een opleiding aan de Sociale Academie in Amsterdam.
In 1969 trouwde ik met een Zweedse vrouw, Solweig Sall, ontmoet in mijn stamcafé De Prins.
Wij zijn tot 1974 getrouwd geweest. Ik heb twee kinderen en drie kleinkinderen met de Zweedse nationaliteit. De contacten met Zweden zijn intensief, ook met mijn ex. In feite woont het grootste deel van mijn familie nu in Zweden. Mijn zoon woont met zijn vrouw in Uppsala, mijn dochter met haar vrouw in Tyreso bij Stockholm.
In 1971 werd ik uit meer dan 80 sollicitanten geselecteerd om directeur te worden van een experimenteel landelijk vormingsinternaat voor Kunstzinnige Vorming in Orvelte, Drenthe.
Wij gaven week- en weekend cursussen.
Ik heb hier 15 jaar gewerkt. Naast mijn leidinggevende functie gaf ik les in groepswerk op de HBO Maatschappelijk werk en verzorgde ik een aantal cursussen. Ik was betrokken bij de eerste videocursussen, waarin wij een vooraanstaande rol hadden samen met 'Opbouw Drenthe' die als eerste organisatie beschikte over een video bus. We organiseerden congressen voor video werkers en video cursussen.
Een van onze klanten was de School voor Fotografie in Den Haag, waarmee ik verschillende cursussen heb gedraaid. Tijdens gesprekken, die vaak tot diep in de nacht duurden, is mijn interesse voor fotografie ontstaan. Met een van de leerlingen -Jurjen Drenth- en een van de docenten-Charles Langeveld-heb ik nog steeds contact.
Fotografie
In 1975 kocht ik mijn eerste Nikkormat. In een van mijn slaapkamers werd een DOKA ingericht.
Fotografie werd helemaal 'mijn ding'. Tri-X en Kodachrome 25 en 64 werden mijn films.
Ik reisde veel en ver en ontwikkelde op die manier mijn voorkeuren, waarbij mijn politieke achtergrond een rol speelde. In 1981-1982 nam ik een Sabbatical op en maakte ik een wereldreis.
Na mijn terugkomst op mijn werk was de rek er uit wat betreft mijn werk. Ik merkte dat ik er spijt van zou krijgen als ik mijn oude liefde (Journalist worden) zou laten lopen voor een andere carrière.
In 1985 nam ik ontslag en werd Fotograaf-Journalist. Met mijn bevoegdheid als docent fotografie (verstrekt door het Ministerie van Cultuur) gaf ik 28 jaar lang naast mijn fotowerkzaamheden cursussen voor beginners en gevorderden in het Kunstencentrum in Groningen, waar ik de fotoafdeling heb gereorganiseerd.
Omdat ik zowel kon fotograferen als schrijven heb ik beide vaardigheden heel lang gecombineerd. Mijn hoofdthema's waren: Politiek, Religie en Reizen. Mijn sterkste punt is het documentaire Portret.
Van 1985 tot 1991 werkte ik met twee Nikon F3's. 75 % van mijn foto's kwam tot stand met een 35/1.4 lens, de rest met 24/1.4.
Ik had inmiddels ontdekt dat ik heel dicht bij mijn onderwerp kon fotograferen en gemakkelijk kon communiceren met mijn onderwerpen. Hierin herkende ik veel van de stijl van Ed van der Elsken. Het logische gevolg was dat ik in 1991 overstapte op twee M Leica's, een M4P en een M6 met een Summicron en een Summilux lens. Daarnaast had ik een Hasselblad, die ik naast Studio Productfotografie (voornamelijk werk van kunstenaars documenteren om geld te verdienen) op reis gebruikte voor specifieke onderwerpen (architectuur en straatbeelden).
In 1981, vlak voor mijn wereldreis, ontmoette ik mijn huidige vrouw, Nynke van der Sloot. Zij is docente mode. We hebben geen kinderen. Nynke heeft me vanaf het begin de ruimte gegeven om te reizen en te fotograferen. De eerste vijftien jaar was ik gemiddeld meer dan de helft van het jaar op reis. Ik verbleef langere tijd in Bangkok, waar ik tussen 1988 en 1995 belangrijke politieke ontwikkelingen vastlegde in Vietnam, Cambodja, Birma, Thailand, Laos, Bangladesh. Ik werkte als free lancer voor Nederlandse en Aziatische bladen (South China Morning Post, Asiaweek, Far Eastern Economic Review). Belangrijkste gebeurtenissen waren de verkiezingen in Birma en de komst van 250.000 Rohingya vluchtelingen in de Teknaf streek in Z.O. Bangladesh, die ik als eerste fotograaf vastlegde.
In 1992 maakte ik kennis met radiomaker Lejo Siepe. Gedurende een aantal jaren maakten we samen Radiodocumentaires en twee boeken (tekst + foto's): 'De dood in Bagdad' (1993) over het leven van Alexander Aronson en 'God wil het' (1996), waarin we de eerste Kruistocht nareisden en belangrijke mensen interviewden over de invloed van de kruistochten op de moderne geschiedenis (1996). Lejo was voornamelijk verantwoordelijk voor het radio gedeelte. Onze radiodocumentaire hierover werd door de VPRO in vier afleveringen uitgezonden in O.V.T.
Door de toename van documentaire fotografen en het afnemen van de vraag naar reportages uit exotische landen besloot ik me te specialiseren in het onderwerp Religie. In Groningen heb ik tot de dag van vandaag de joodse gemeenschap vastgelegd. Dit heeft geleid tot grote tentoonstellingen in het Universiteits Museum en de Synagoge en een boek over de joodse begraafplaatsen in de provincie Groningen.
Door mijn aansluiting bij het in religie en ontwikkelingswerk gespecialiseerde fotobureau 'Godong'
in Parijs ben ik over de gehele wereld religieuze rituelen gaan vastleggen: van Druïden in Engeland tot Boeddhisten in Japan.
Godong drong er in 2005 op aan dat ik digitaal ging werken. Ik kocht een Canon 350D en nam die samen met mijn Leica's mee naar Cairo, waar ik een maand lang de Ramadan fotografeerde.
In december van dat jaar kocht ik een 5D en uiteindelijk een 5DII. Ik was gelukkig met de komst van de digitale fotografie, maar heb deze grote camera's altijd als een psychologische barrière voor mijn werk ervaren. Plotseling was ik als rechter hersenhelft fotograaf voortdurend erg aanwezig met mijn grote camera's.
Begin 2016 stapte ik over op twee Fuji X Pro2's en ik voel me weer als een vis in het water met mijn 23mm F1.4 eqv. 35mm en 16mm F1.4 eqv. 24mm lenzen. Momenteel werk ik met een Fuji X Pro2 , Fuji X Pro3 en een Canon R.
In 2011 vroeg "Dokters van de Wereld" (Medecins du Monde) mij om de publiciteit te verzorgen voor een nieuw project: "Operatie Glimlach". Gedurende twee weken fotografeerde ik in Bangladesh 120 'hazenlip' operaties, uitgevoerd door vrijwilligers van de VU en het AMC.
Mijn selectie (als enige Nederlander) voor een door Medecins du Monde georganiseerde tentoonstelling over 'Vergeten conflicten' was de aanleiding. Het project vond zijn oorsprong tijdens 'VISA pour L'image' in Perpignan in 2006. Er waren tentoonstellingen in Perpignan, Parijs, Amsterdam-Museumplein, Stockholm, Lissabon en verschillende andere (hoofd)steden.
In 2012 bezocht ik in het Nationaal Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling van Eugene Atget, de fotograaf die Parijs tussen 1898 en 1924 vastlegde. Ik besloot in Parijs honderd Atget locaties opnieuw te fotograferen en de veranderingen over een periode van 100 jaar op exact dezelfde wijze vast te leggen in kleur. Twintig van deze combinaties bevinden zich in het stadsmuseum Carnavalet.
Terug in Nederland besloot ik samen met mijn fotocollectief 'Picture Stories' hetzelfde te doen in Groningen op basis van archieffoto's uit 1915. Uitgeverij Kleine Uil maakte er een prachtig, groot gebonden fotoboek van: "Groeten uit Groningen". De oplage van 6000 exemplaren was binnen een paar maanden uitverkocht.
Samen met het collectief maakte ik nog een boek over Leeuwarden. Daarna ging ik alleen verder met Amsterdam. Groeten uit Amsterdam werd op 24 april 2015 door Frits Barend gepresenteerd bij boekhandel Scheltema en Holkema .
In 2016 begon ik aan 'Groeten uit Rotterdam'. Een lastige opdracht door het bombardement van 14 mei 1940. Een jaar lang deed ik archiefonderzoek en zwierf ik door de straten van Rotterdam. Op 6 oktober 2017 vond in Rotterdam de presentatie plaats door Bram Peper. In 2020 verschenen 'Groeten uit Den Haag' en een herdruk met honderd nieuwe foto's van 'Groeten uit Groningen'.
Vanaf 2012 ben ik het grootste deel van mijn tijd met deze fotoboeken bezig geweest. Daarnaast deed ik voornamelijk vrij werk en fotografeerde ik in opdracht drie grote kunstmanifestaties in Groningen: 'ARTisBOOK' in 2018, 'After Hiroshima'in 2019 en 'Another Language'in 2020. Ook ben ik de vaste fotograaf van 'Does it have a name', maandelijkse performances door kunstenaars uit Nederland en daarbuiten.
Robert Mulder
Anna Paulownastraat 51-51a
9725 JS Groningen
tel: 050-5261821
mob: 0613705925
info@robertmulder.nl
www.robertmulder.nl
kvk – kamer van koophandel nr. 02041949
nvj – nederlandse vereniging voor journalisten nr. 125389
ifj – international federation of journalist nr. NL6582
1
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ROBERT MULDER CURRICULUM VITAE FOTOGRAFIE & JOURNALISTIEK
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
naam: Mulder
voornaam: Robert
geb.datum: 26 maart 1943
geb. plaats: Leeuwarden
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OPLEIDINGEN DIPLOMA'S GETUIGSCHRIFTEN
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
docent fotografie (1983)
sociale akademie (1973)
pedagogische akademie (1963)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WERKZAAMHEDEN FOTOGRAFIE & JOURNALISTIEK DIVERSEN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
fotografie en journalistiek
fotograaf : reportages, nieuwsfotografie, opdrachten, tentoonstellingen (1975-heden)
free lance journalist, schrijver en redakteur, programmamaker radio (1963-1972/1986-heden)
diversen
docent fotografie - Groningen (1983-heden)
docent film en video – Orvelte, Drenthe. (1972-1982)
docent groepswerk opleiding sociale arbeid – Assen, Drenthe (1979-1981)
direkteur internaat voor kunstzinnige vorming - Orvelte, Drenthe (1971-1986)
direkteur jongerencentrum/theater - Amstelveen, N-H (1968-1971)
2
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SPECIFICATIE WERKZAAMHEDEN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
journalist/redakteur, schrijver, fotograaf, programmaker (1963- )
publikaties en/of fotos:
friese koerier, nieuwe linie, wij (redakteur), cachet, nieuwsblad van het noorden, drents groningse pers, hp/de tijd, volkskrant, trouw, parool, intermediair, de journalist, grafisch journaal, n.i.w., internationale samenwerking, novib-kalender, azië magazine, fnv-magazine,
ikon televisie, vpro radio, vara radio, brt radio, humanistische omroep, asiaweek, far eastern economic review, south china morning post, reuters, medisch comité vietnam, artsen zonder grenzen, amnesty int., brès, nieuwe revu, lonely planet (vietnam), grand tour magazine,
wolters noordhoff, vpro gids, anwb waterkampioen, wegen, knwv watersport magazine,
great britain, tentoonstellingscatalogi, meridian, pictorial post, PF-professionele fotografie,
foto, pictorial post, p-magazine, famille chretienne, pellerin, le figaro, le point, le monde, e.a.
boeken:
“Groeten uit Groningen - 100 jaar veranderingen in de stad”, foto's (uitg. kleine Uil, 2020)
"Groeten uit Den Haag - 100 jaar veranderingen in de stad", foto's (uitg.kleine Uil, 2020)
"Groeten uit Rotterdam – 100 jaar veranderingen in de stad", foto's (uitg.kleine Uil, 2017)
"Groeten uit Amsterdam – 100 jaar veranderingen in de stad", foto's (uitg.kleine Uil,2015)
“Groeten uit Leeuwarden -100 jaar veranderingen in de stad”, foto's (uitg.kleine Uil, 2014)**
“Groeten uit Groningen - 100 jaar veranderingen in de stad”, foto's (uitg. kleine Uil, 2013)**
“De Joodse begraafplaatsen in de provincie Groningen”, foto's (uitg.Profiel,2009)
“God wil het !”, tekst + foto’s (uitg.Rozenberg. 2005) *
“In het voetspoor van de kruistochten", tekst+fotos (uitg.Arena, 1996) *
“De dood in Bagdad", tekst+fotos (uitg. Arena, 1993) *
boeken (bijdrage):
“God Wil Het !” (Rozenberg, 2005)omslag en binnenwerk
“Stasiland” (Ambo,2002) omslag,foto
“Een wereld van verschil” (Malmberg,1999)leerboek,fotos
“Serie leerboeken hbo verpleegkunde”(Wolters Noordhoff,1999),fotos
“Ritme, dans van de tijd” (Tropenmuseum,1999),foto’s
“Survey of world migration" (Cambridge University Press, 1995),fotos
“De dood in Bagdad” (Arena, 1993), fotos binnenwerk
“Vietnam" (Medisch Comite Nederland-Vietnam, 1993),fotos
“Franse Alpen” (Kosmos reisgids,1992),omslag en interieur,fotos
“Vietnam” (Lonely Planet Travel Guide,1991), fotos
“Fotofiktie" (tentoonstellings-katalogus, 1988),fotos+tekst
“Binnenste buiten" (tentoonstellings-katalogus, 1988),fotos
“Herinneringen in steen" (uitg. de Haan, 1989),fotos
radiodocumentaires(*):
“In het voetspoor van de kruistochten" *VPRO/BRT/Hum.Omroep (8,15,22,29-1-1996)
“Joegoslavische deserteurs" *VARA (19-12-1994)
“Probleemgezinnen" *VARA (30-5-1994)
“Nederlanders in buitenlandse gevangenissen" * VARA (3-1-1994)
“Van Bergen Belsen tot Bagdad" * VARA (uitzenddatum 2-1-1993)
* samen met lejo siepe
** initiatiefnemer : samen met fotocollectief ‘PS’
3
fototentoonstellingen (selektie) (* = solotentoonstelling)
2018 overzichtstentoonstelling expositieruimte Zuidlaren*
2015 groeten uit Amsterdam; boekhandel Scheltema; Amsterdam*
2014 groeten uit Leeuwarden; Historisch centrum; Leeuwarden
2014 geloof in Groningen; klooster Ter Apel; Ter Apel *
2012 de jodenkamp; Het Paleis; Groningen*
2013 groeten uit Groningen; dienst ruimtelijke ordening; Groningen
2011 joodse begraafplaatsen; synagoge; Bourtange *
2010 joodse begraafplaatsen; synagoge; Groningen *
2008-2009 godshuisjes; Universiteitsmuseum; Groningen *
2007-2009 forgotten crises; EU gesponsorde European Tour van Medecins du Monde;
Frankrijk, Portugal, België, Spanje,
Groot Brittannie, Nederland, Zweden
2006 - joods leven in Groningen
- 100 jaar synagoge: synagoge; Groningen*
- herbegrafenis jodenkamp; Universiteitsmuseum; Groningen*
- forgotten crises; Visa pour l’image; Perpignan-France
2005 memories of mankind; Unesco house; Paris-france
memories of mankind ; world exhibition; Aichi – Japan
2003 burial places; kunstencentrum; Groningen
2002 rituelen; kunstencentrum; Groningen *
2001 vluchtelingen; gerechtshof; Groningen *
2000 vluchtelingen/birma galerie; lichtzone; Groningen
- Japan; rijksuniversiteit; Groningen
1999 vluchtelingen/birma; Stadhuis-Atrium; Den Haag
1998 vluchtelingen/birma; galerie noord ; Groningen
1996 uit het donker ; reizende tentoonstelling; noord-nederland
1994 vietnam; het veem; amsterdam
1993 vietnam; stedelijk museum; vlissingen
1992 china; image & time: museum of art; taipei – r.o.c. cks cultural centre kaoshiun – r.o.c.
1991 japan,korea,taiwan noorderlicht:harmonie groningen *
1990 vietnam,bangladesh noorderlicht:harmonie groningen *
1989 china het portret: museon den haag
1988 permanent addresses fotofictie:oosterpoort groningen
1987 china + zw foto's restaurant sancerre amsterdam *
1986 tango galerie lotus groningen
china rijksdienst v.d beeldende kunst den haag
1985 9x fotografie barak stadskanaal
1984 permanent addresses galerie barth groningen *
1983 peru centre josé marti amsterdam *
1982 china galerie glêne riepe groningen *
1981 peru galerie ASP amsterdam *
diversen :
kalender 1996 medisch comité nederland vietnam, fotos+tekst
publicaties over robert mulder:
“robert mulder – godshuisjes” (Stad en Lande – oktober 2008)
“robert mulder” (PF –maart 2006)
“robert mulder: religieuze rituelen” (PF -februari 2002)
“robert mulder: permanent addresses” (Foto - september 1987)
4
aangesloten bij :
foto agentschappen :
godong - frankrijk
panos/godong - engeland
getty – usa
alamy - engeland
picture alliance - duitsland
das fotoarchiv – duitsland
photononstop - france
lineair/wea – nederland/intern.
arabian eye – dubai/u.a.e
anderen :
schrijvers school en samenleving nederlandse vereniging van (foto)journalisten: nvj/nvf
kamer van koophandel international federation of journalists: ivf
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DIVERSE WERKZAAMHEDEN
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
docent fotografie en film/video :
kunstencentrum groningen (1986-2015)
internaat kunstzinnige vorming 'borckerhof' (1971-1986)
organisatorisch/bestuurlijk :
fototentoonstelling 'fotofictie', [C.B.K.] Oosterpoort, Groningen(samenstelling tentoonstelling
en catalogus-1987), bestuurscommissie creatieve vorming /CREVO, Gemeente Groningen
[1979-1987], (deel)onderzoek provinciaal kunstbeleid, opzet en coördinatie PR campagne Kunstencentrum Groningen [1989], oprichter en begeleider '"Fotografencollectief Picture Stories", e.a.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WERKREIZEN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019 Italië(Rome)-België(Ieper)
2018 Duitsland (Bergen Belsen-Neuengamme-Sandbostel)-Italië (Trieste)
2017 Duitsland(München-Dachau)-Ireland
2016 Polen(Gdansk)–Frankrijk(Parijs)-USA(Portland)
2015 Duitsland(Esterwegen)(Hamburg)
2014 Spanje(Valencia)-Zweden(Santa Julia)
2013 Frankrijk(Lot)
2012 Marokko(Tanger)–Italie(Sicilie)–Frankrijk(Parijs)
2011 Bangladesh (Medecins du Monde)
2010 Malta
2007 Zweden
2006 Zweden-Italie/Sicilie-Frankrijk
2005 Gr.Brittannie - Egypte
2004 Brazilië-Frankrijk-Zweden
2003 Sri Lanka(Jaffna e.o.)-India-Bangladesh
2002 Gr.Brittannië-Italië-Portugal-Zweden
2001 Schotland-Shetland-Frankrijk-Ierland-Vietnam
2000 Noord Cyprus-Frankrijk -Gr.Brittannië-Isle of Man
1999 Gr.Brittannië-Schotland-USA-Zweden-Sri Lanka
1998 Eritrea-Frankrijk-Turkije
1997 Guatemala-Mexico-Frankrijk-IJsland-USA-Roemenië-Monaco-Tsjechië
1996 Vietnam-Gr.Brittannië
1995 Hongarije-Israel-Libanon-Syrië-Turkije-Oostenrijk
1994 Turkije-Bulgarije-Schotland-Hongarije-Servië
1993 Jemen-Frankrijk-Ivoorkust-Israel
1992 Bangladesh-Birma-Thailand-Nepal-Spanje-India-Gr.Brittannië
1991 Japan-Taiwan-Zuid Korea-Slowakije-Vietnam-Tsjechië
5
1990 Bangladesh-Polen-Thailand-Mongolië-DDR-Bangladesh-Laos-Birma-Rusland-
Hongkong-Tsjechië-China-Vietnam
1989 Thailand-Vietnam-Bangladesh
1988 USA-Frankrijk
1987 USA-Mexico-Italië-Mexico-Tsjechië
1986 Frankrijk-Portuga
1985 Marokko-Spanje
1984 Kenia Portugal-Spanje-Frankrijk
1983 USA
1981-1982 USA-Canada-Polynesië-Nieuw Caledonië-Australie-Nieuw Zeeland-Indonesië-
Macao-Maleisië-Hongkong-Thailand-China-Mongolië-Singapore-Finland
voor 1981 Afghanistan-Iran-Turkije-India-Pakistan-Bulgarije-Joegoslavië-Gr.Brittannië-
Zweden-DDR-USA-Mexico-Portugal- Polen-Canada-Peru-Portugal
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROBERT MULDER CURRICULUM VITAE ALGEMEEN
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ OPLEIDINGEN DIPLOMA'S GETUIGSCHRIFTEN
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mulo (1959)
pedagogische akademie (1963)
sociale akademie (1973)
docent fotografie (1983)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WERKZAAMHEDEN - FUNKTIES
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Politiek :
Voorzitter, landelijk secretaris, internationaal secretaris
Pacifistisch Socialistische Jongeren groepen.
Initiatiefnemer en mede-organisator landelijke demonstraties
(ABC marsen).
Medeoprichter Provo.
Secretaris London Committee of 100.
Redacteur ANVA, tijdschrift voor Dienstweigeraars.
Bestuurslid ‘Gandhi Centenary Year” . 1963-1969
Onderwijs :
Dienstweigeraar: Onderwijzer/groepsleider - “De Eikenhorst”,
Internaat voor Bijzondere Jeugdzorg, Ministerie van C.R.M. 1964-1967
Leraar - Lagere Technische School te Emmeloord. 1964
Docent Groepswerk- M.B.O. Sociale Dienstverlening te Assen. 1979-1981
Docent Audio Visuele Vorming Vormingsinternaat “De Borckerhof”. 1971-1986
Docent Fotografie – Kunstencentrum/Fotografieschool. 1984-heden
Sociaal Cultureel :
Directeur Open Jongerencentrum “De Bajes” te Amstelveen. 1968-1971
Free lance docent Vormingswerk in Internaatsverband
“De Crabbehof” te Dordrecht en “De Oolgaardt” te Arnhem. 1968-1972
Staflid Crisisinterventiecentrum Valeriusplein te Amsterdam. 1971
Directeur Vormingsinternaat “De Borckerhof”. 1971-1986
Journalistiek *:
Free lance schrijver - Friese Koerier, Nieuwe Linie. 1963-1969
Redacteur Maandblad “Wij, in huwelijk en gezin”. 1968-1972
Diverse Media – Krant, Tijdschrift, Radio. 1986-heden
Fotografie – Diverse Media, Tentoonstellingen. 1981-heden
Schrijverschap :
Boek: “De Dood in Bagdad” (met Lejo Siepe). 1993
Boek: “In het Voetspoor van de Kruistochten” (met Lejo Siepe). 1996
Herdruk: “God Wil het !”. 2005
Organisatorisch :
Lid Gemeentelijke Bestuurscommissie “Crevo”. 1978-1987
Ledenraad VPRO – lid commissie Mediabeleid. 1978-1980
Bestuurslid Vormingscentrum “De Hoeksteen” te Groningen. 1979-1981
(Deel)onderzoek Provinciaal Kunstbeleid Groningen. 1987
PR campagne voor Kunstencentrum te Groningen 1987
Organisatie en samenstelling Catalogus Tentoonstelling
“Fotofiktie” – Oosterpoort te Groningen. 1987
* zie CV Fotografie en Journalistiek
Deze cookietekst kan aangepast worden in het beheergedeelte. Voor het goed functioneren van deze website zijn alleen functionele cookies nodig. Er worden geen tracking cookies gebruikt.
Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.
Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.
Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.